SVEIKATOS SISTEMOS ĮSTAIGOSE GALIOS ŠAKOS SUTARTIS

SVEIKATOS SISTEMOS ĮSTAIGOSE GALIOS ŠAKOS SUTARTIS

Birželio 16 d. Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) su penkiomis profesinėmis sąjungomis pasirašyta Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) šakos kolektyvinė sutartis. „Galime pasidžiaugti, kad Sveikatos apsaugos ministerija buvo pirmoji, pasirašiusi tokią sutartį su savo profesine bendruomene, nes medicinos srityje dirbantiems darbuotojams turi būti gerinamos darbo sąlygos“, – SAM pranešime spaudai cituojamas ministras Aurelijus Veryga.

Sprendimą parengti šakinę kolektyvinę sutartį Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos trišalė taryba priėmė dar 2013 m. rugsėjį, kai ministerijai vadovavo Vytenis Povilas Andriukaitis.

Tuo metu trišalėje taryboje darbuotojams atstovavo septynios profesinės sąjungos, o LNSS šakos sutartį pasirašė penkių organizacijų vadovai: Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė Danutė Margelienė, Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Lina Ganatauskienė, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Aldona Baublytė, Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas.

Nemažės išeitinės, netrumpės atostogos

Aštuonių puslapių terminuotoje sutartyje reglamentuotas darbo sutarčių sudarymas, keitimas, nutraukimas, darbo ir poilsio lakas, darbo sauga, darbuotojų įsipareigojimai, socialinės partnerystės rėmimo priemonės. Sutartis galios dvejus metus.

SAM nurodo tokias kolektyvinės sutarties nuostatas:

Atsižvelgus į konkretaus specialisto darbo pobūdį darbuotojams užtikrinamos ilgesnės atostogos ir trumpesnė darbo trukmė. Tai reiškia, kad net įsigaliojus naujam darbo kodeksui, medicinos darbuotojų atostogų trukmė nesutrumpėtų.

Išėjimo iš darbo atveju galios tie patys terminai bei išeitinės išmokos, kaip ir šiuo metu. Taip pat sutartyje yra numatoma terminuotos darbo sutarties galimybė nuolatinio pobūdžio darbui gydymo įstaigoje. Sutartimi paliekama galimybė ateityje spręsti ir klausimą dėl didesnio apmokėjimo už darbą papildant sutartį.

Tuo tarpu sveikatos priežiūros specialistai pagal šią sutartį įsipareigoja teikti pasiūlymus ir rekomendacijas dėl rengiamų programų bei teisės aktų, kuriais bus reglamentuojami specifiniai sveikatos sektoriaus klausimai.

Taip pat gydytojai, odontologai, farmacijos specialistai bei gydymo įstaigų administracijos darbuotojai, dirbantys valstybei ar savivaldybei priklausančioje gydymo įstaigoje bus įpareigoti deklaruoti privačius interesus ir vengti interesų konfliktų.

Kaip sutarties priedas parašais patvirtintas ir įstaigų, kurioms taikoma kolektyvinė sutartis, sąrašas. Jame – 267 šalies sveikatos sistemos įstaigos.

LNSS šakos kolektyvinė sutartis – čia.

Sveikatos sistemos šakinė – ne pirmoji (patikslinta)

Tai – ne pirmoji tokio tipo sutartis. Primename, kad 2013 m. spalį pasirašyta neterminuota miško ir miško pramonės šakos kolektyvinė sutartis, kurią pasirašė generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas ir Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos pirmininkas Algirdas Rauka.

2014 metų liepą buvo pasirašyta Lietuvos policijos šakos kolektyvinė sutartis. Ją pasirašė policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis, Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė ir Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė Loreta Soščekienė. Kolektyvinė sutartis galiojo dvejus metus.

Šiek tiek anksčiau tais pačiai metais įregistruota ir kultūros šakos kolektyvinė sutartis,kurią pasirašė kultūros ministras Šarūnas Birutis ir Lietuvos kultūros darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Juozas Rimkus. Tik šis dokumentas galiojo 12-oje įstaigų, kuriose veikė minėta profsąjunga.

Jau ne pirmi metai vyksta derybos ir dėl švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties. Profesinės sąjungos kaltina Švietimo ir mokslo ministeriją derybų vilkinimu.

SAM nuotr.
lprofsajungos.lt inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *