Farmacijos įstatymu kėsinamasi į pacientų teises?

Gegužės 23 dieną prie Seimo piketavo farmacininkai, nesutikdami su siūlomomis Farmacijos įstatymo pataisomis. „Farmacijos specialistai labai retai išeiname į eterį ir prašome žodžio. Tačiau dabar išties situacija nevaldoma. Mes nenorime būti įkaitai, nenorime būti kaltinami, nenorime būti sekami. Tačiau siūlomi Farmacijos įstatymo pakeitimai būtent tam ir sudaro visas galimybes“, – teigė prie Seimo su kolegėmis piketuojanti Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Lina Ganatauskienė
Piketuojančios farmacininkės pabrėžia, kad farmacijos specialistas nėra atsakingas už vaistų kainas.  „Tai valstybės reikalas. Visą bėdą suversti mums – farmacininkams – mažų mažiausia yra neteisinga“, – kalbėjo farmacininkės.
Negalima nesutikti su jų teiginiais, kad dauguma pacientų, eidami į vaistinę beveik visada žino, ko jiems reikia, nes prieš tai dauguma jų tariasi su gydytojais. Gydytojas seka ligos eigą, jis atsako ir už gydymo rezultatą. „Atėjęs į vaistinę pacientas tik 10 proc. perka vaistininko patartų vaistų, – tvirtino farmacininkės. –  Kaltinti farmacininkus, kad mes nepasiūlome gyventojams pigiausio vaisto, yra šventvagystė.  Jau monitorius šaukta šaukia: jūs turite išsirinkti pigesnį vaistą. Nesuprantu, ką mes dar turime daryti? Ne visiems pacientams reikia pigiausio vaisto. Retorinis klausimas: kurį geriau pirkti – etinį ar generinį? Etinis vaistas pirmiausia atsirado rinkoje.  Žmonės prie jo yra pripratę. Norint pereiti prie generinio vaisto, reikalingas laikas.  Ir padaryti to negalima per vieną dieną. Ir to negalima reikalauti iš farmacininkų.“
Laisvos rinkos sąlygomis, sunkiai galima nuneigti ir piketuotojų teiginį, kad žmogus privalo turėti ir medicinoje pasirinkimo teisę.  „Lietuvos gyventojai yra labai konservatyvūs. Pradėję vartoti vaistą ir gaudami laukiamą efektą ir jei gydant vieną susirgimą, neatsiranda komplikacijų ar gretutinių ligų, jie sėkmingai tą vaistą vartoja.  Manau, kad nė vienas gyventojas nenori rizikuoti savo sveikata“, – sakė profesinės sąjungos pirmininkė.
Farmacininkių teigimu, priėmus siūlomas Farmacijos įstatymo pataisas dalies vaistų rinkoje gali nebelikti. „Manome, kad to ir siekiama. Pirmausi valstybė turėtų kompensuoti bet kurį vaistą tam tikra pinigų suma ir palikti teisę gyventojams pasirinkti. Prieš tokią valstybės politiką pasisako ir pacientų organizacijos“, – tvirtino piketuotojos ir paprašė Seimo narius prieš balsuojant įsigilinti į kiekvieną jų priimamo įstatymo ar pataisos esmę.

Genovaitė Paulikaitė

Šaltinis: manokrastas.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *